De Waegh (restaurant)

 

Waegh is een oud hollands woord voor weeghuis. Er was al een Waegh gebouw in Monnickendam in 1382.

De Waegh werd verwoest door een brand in 1666.De huidige Waegh stamt uit 1668, opgetrokken uit de restanten van zijn voorganger.
De Waegh was het economisch middelpunt van de stad en had in feite twee functies;
het Waegh gebouw (binnen) en de Beurs (buiten onder de overkapping).

In de 19e eeuw werd er 's winters elke dag onder de overkapping gortepap uitgedeeld. De Monnickendammers danken hun bijnaam 'troeters' aan deze gebeurtenis. Gortepap heette namelijk 'troet'in die tijd.

De Waegh heeft de gortepap inmiddels niet meer op de kaart. Wél hebben zij overheerlijke Hollandse gerechten met een fantastisch uitzicht op de haven.

 

De speeltoren (museum)

 

In het museum kunt u voorwerpen bekijken die opgegraven zijn onder het huis en uit de tuin van de B&B. Vroeger was hier een herberg met een oude kelder en welput. De welput is nog intact. Ook kunt u het carrillion van dichtbij aanschouwen. Het enige overgebleven uit de hele wereld!

 

In de Carillonzaal kunt u, na 5 eeuwen, eindelijk een deel van de Speeltoren van binnen zien. U staat oog in oog met de enorme speeltrommel, een machtig mechaniek dat draait, ratelt en een veelheid aan kabels in beweging brengt. 
Een hoogtepunt.

 

Met je neus boven op de enorme speeltrommel staan die het carillon doet klinken. Waarom is ons carillon het oudste nog bespeelde carillon in originele staat ter wereld? Het is ook vals en toch is dat valse geluid historisch zo belangrijk dat het nooit anders mag worden. Wat heeft de verzanding van de Gouwzee en de concurrentie van het grote Amsterdam te maken met onze valse klokken? 
Wat hebben de gebroeders Hemony, beroemde en vernieuwende klokkengieters er mee te maken? 

Even zitten en ontspannen op een kruk kijken naar de audiovisual van de moderne gieterij van de Koninklijke Eysbouts, 's werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken. 

Recreatie

 

De jachthaven ligt aan het recreatiegebied op 5 minuten loopafstand. Dit biedt een tal van mogelijkheden namelijk; een verblijf met u eigen boot, huren van een boot, tochtje naar Volendam of Marken met de Expressboot of lekker zwemmen of zonnen aan een van de natuurlijke strandjes in het Hemmeland. Er zijn ook honden strandjes! Eetgelegenheid aanwezig bij strandje 1.

Contacteer ons!

Heb je een algemene vraag of opmerking dan kun je ook het onderstaande contactformulier gebruiken.

Pagina's

Hier een complete lijst met al onze pagina's.

Copyright ​© 2013 - 2019 De Monnick. Website door Cyril de Wit